Overzicht adoptiedieren

Tijdens onze omzwervingen over de wereld, kan Anja het veelal niet nalaten een 'souveniertje' aan te schaffen. Gelukkig blijft dit souveniertje wel achter op de plaats van aanschaf. Hierdoor hebben we op overal op de wereld zogenaamde 'adoptiedieren', zoals Nederland, Groot-Brittannië, Maleisië etc.!

Hiernaast sponsoren we diverse organisaties en initiatieven welke zich richten op het behoud van de natuur.

Stichting AAP

Stichting AAP is een Europees opvangcentrum voor uitheemse dieren.
De dieren die hier terecht komen zijn afkomstig van de illegale handel, proefdierlaboratoria, circussen, louche dierentuinen of rechtstreeks van particulieren. AAP is gespecialiseerd in de opvang van apen en kleine uitheemse zoogdieren, zoals wasberen, stinkdieren en prairiehondjes. Helaas zijn de dieren vaak ernstig mishandeld of verwaarloosd.

Bij AAP krijgen de dieren de professionele verzorging die nodig is om weer op verhaal te komen.
Het uiteindelijke doel is om de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin.

www.aap.nl


Het begon allemaal met Sedna (vernoemd naar een godin van de Eskimo's).
In januari 2001 bezochten wij Stichting Aap in Almere. Tijdens dit bezoek was Ronald onder de indruk van poolvos Sedna, dus kreeg hij haar als verjaardagskado. Helaas kwam Sedna in januari 2002 te overlijden.

Na het overlijden van Sedna viel onze keus op Bastien, een kuifmangabey op leeftijd, die door een slechte verzorging bij particulieren geheel vergroeide poten had.

Op 22-jarige leeftijd hebben ze Bastien in februari 2005 in moeten laten slapen, omdat hij in de winter steeds minder weerstand had.


Skunkie, een stinkdiervrouwtje dat van mei 2002 tot juli 2006 bij Stichting Aap heeft gewoond. In 2006 verhuisde de hele groep stinkdieren naar Ebeltoft Zoo in Denemarken waar ze in een groot verblijf in een natuurlijk bosgebied werden ondergebracht.


Na het overlijden van Bastien in 2005, kozen wij behalve voor Skunkie ook voor Veverka, een grondeekhoorn / boeroendoek. Gelukkig voor Veverka was deze adoptie van korte duur.
In mei 2005 verhuisde zij naar Jyllands Zoo in Denemarken.


Deze rolstaartbeer is door ons gekozen vanwege zijn naam. Kinky komt uit een dierenparkje in Oost-Duitsland.
Kinky is een echt nachtdier, dat al heel lang bij stichting Aap verblijft. Kinky slaapt in zijn slaapzak die aan het plafond van zijn verblijf is opgehangen. Zijn linkeroog heeft hij door staar verloren. Maar ook met één oog blijft dit beertje een handige klimmer.


Weer een boeroendoek, genaamd Yeti.
Deze keer een mannelijke albino, die sinds 2003 bij Aap verblijft, na op straat te zijn gevonden in Haarlem.

SEPILOK

In Maleisië hebben we uiteraard een bezoek gebracht aan het Sepilok Orang-oetan opvangcentrum.
Vlak bij de stad Sandakan is een groot stuk regenwoud beschikbaar gesteld als rehabilitatiecentrum voor orang-oetans.

De orang-oetans worden hier opgevangen en ze leren weer hoe ze in de jungle moeten leven. De dieren die hun opleiding met succes hebben afgerond, kunnen daadwerkelijk terugkeren naar de jungle, al komen velen nog regelmatig terug naar het centrum, voor het eten van bananen of het drinken van hun favoriete melk.

Hier kwamen we in contact met het Sepilok Orangutan Appeal. Dit is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling welke werkt vanuit het zuiden van Engeland. Ze zijn gericht op de rehabilitatie en het behoud van Orang-oetans en hun leefomgeving in het gebied Sabah van Maleisisch Borneo.

www.orangutan-appeal.org.uk

Tijdens ons bezoek aan Sepilok in juni 2004 hebben wij Naru geadopteerd.

Naru is sinds januari 2004 in Sepilok en heeft daar sindsdien geleerd in de bomen te klimmen, nesten te bouwen en om voor zichzelf op te komen.

Naru is inmiddels circa 4 jaar oud en weegt 14 kg.
Hij wordt binnenkort losgelaten in het buiten "kinderverblijf" waar hij nog wel de bescherming heeft van de nachtverblijven.

Monkey World

In Dorset, in midden Zuid-Engeland, is een opvangcentrum speciaal gericht op primaten.
In het centrum leven permanent grote groepen chimpansees, orang-oetans en verschillende kleinere apen. Monkey World tracht wereldwijd op te komen voor deze dieren, veelal in nauwe samenwerking met lokale autoriteiten.

www.monkeyworld.co.uk/


Peanut is een vrouwelijke "golden-cheeked" gibbon, waarschijnlijk geboren in 1998 en in 2000 naar Engeland gesmokkeld. Een vrouwtje van deze gibbonsoort wordt zwart geboren. Toen wij in 2005 Monkey World bezochten, was de kleur van Peanut net aan het veranderen naar goudkleurig. In 2006 heeft Peanut een zoontje gekregen, genaamd Tien.


In het programma over Monkey World op Animal Planet worden de Makaken altijd de lelijke apen genoemd. Maar ondanks hun lelijke uiterlijk zijn ze zeer aandoenlijk deze groep van 11 makaken, afkomstig uit een brits laboratorium.
Ze zijn verdeeld in 2 groepen en van de oudere groep maakt Roland deel uit. En tja met zo'n naam moest hij natuurlijk aan de verzameling worden toegevoegd.

Adopteer een pup

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op ten behoeve van visueel gehandicapten in Nederland.

Geleidehonden worden zorgvuldig geselecteerd en de pups worden nauwkeurig gevolgd tijdens de socialisatieperiode gedurende hun eerste levensjaar.

Om geleidehond te worden doorloopt de pup een gedegen basisopvoeding, waarna een zware opleiding volgt van ruim zes maanden.

Dit is Famke, de opvolgster van Dimphy, die inmiddels haar opleiding met succes heeft afgerond.

www.adopteereenpup.nl

Durrell's “zoo that’s not a zoo”

Durrell Wildlife Conservation Trust’s missie is het behoud van diersoorten en het voorkomen van uitsterven van diersoorten. Vanaf Jersey, een van de Britse kanaaleilanden, ondersteunen en initiëren ze projecten over de gehele wereld, waaronder Madagascar.

www.durrellwildlife.org

Omdat wij onder de indruk waren van de natuur op Madagascar en vooral de achteruitgang hiervan, was het adopteren van een lemuur nog een wens, om hiermee dit unieke eiland met zijn unieke diersoorten te steunen.
Die mogelijkheid kregen wij op Jersey door het adopteren van Bandro een Alaotran Gentle Lemur (bruine lemuur) bij wie het leven draait om eten en dat is haar aan te zien.

Gerald Durrell noemde deze soort honingkleurige teddyberen en daar sluiten wij ons helemaal bij aan. Op Madagascar hadden wij het geluk deze soort aan te kunnen raken met hun wollige vacht en superzachte handjes.
Bandro is in 1998 uit Amerika gekomen en heeft inmiddels, samen met Julian, 7 baby's gekregen.

Ouwehands Dierenpark - Berenbos

Het natuurlijk leefgebied dat Ouwehands Dierenpark nastreeft is heel goed te zien in Het Berenbos.
Dit is een uniek project van 20.000 vierkante meter bosperceel, waar bruine beren en wolven vrij ronddarren. De beren in Het Berenbos komen onder andere uit Oost-Europa en Rusland waar ze vroeger mishandeld werden. Ze zijn bevrijd in samenwerking met ALERTIS - stichting voor beer- en natuurbescherming.

Zoals op de foto's hieronder is te zien, hebben wij een deel van het bos gesponsord.

www.ouwehand.nl/


The wall of fame!


Sectie 1728 dus, Anja wijst het even voor u aan.

Terug